SALEP
NEDİR ?
Salep, çok eskiden beri Araplar,
Türkler ve Persler tarafından bilinen, köklerinde bulunan yumruları sütle
kaynatılarak, şifa verici bir içecek olarak tüketilen bir bitkidir. Avrupa bu bitkiyle çok
sonraları, ancak 15. yüzyılda tanışmıştır.
Salep, Orchidaceae (orkideler,
salepgiller) bitki ailesine ait birçok bitki türünün toprakaltı yumrularından
elde edilen ve soğuk kış günlerinde vücudu sıcak tutan bir içecektir.
Salep; Orchis, Ophyris,
Serapias, Platanthera, Dactylorhiza gibi orkide cinslere ait bitki türlerinin yumrularından
elde edilir. Bu bitkilerin toprak altında iki yumrusu bulunur. Bunlardan biri
ana yumrudur ve o senenin gövdesini verir. Diğeri hemşire veya kardeş yumru
olarak adlandırılır ve sonraki yılın yumrusunu verir. Salep elde edilen orkide
türlerin hepsi de yumruludur.
Salep, salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Salep, salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.
Halk
arasında çayırotu veya cem çiçeği olarak da adlandırılır.
Salep
daha çok kireçli toprakları sever. Ormanlık bölgelerde yetişen saleplerin
yumrusu iri olur. Çayırlarda yetişen saleplerin yumrusu ise daha zayıftır.
Anadolu’da salep genellikle Orchis (Orchis Anatolicum ve Orchis Mascula, Orchis
Laxiflora) ve Ophyrus türlerinden elde edilir.
İçilen Salebin kalitesi elde edildiği orkidenin
türüne göre değişkenlik gösterir.
(Orchis mascula L)
SALEP’İN FAYDALARI
- Göğsü yumuşatır; Solunum yolu rahatsızlıklarının
tedavisinde kullanılır, öksürük ve bronşite tedavisinde yararlıdır.
- Mide için yararlıdır. Mideyi rahatlatır, hazmı
kolaylaştırır.
- Dokular
üzerinde, müsilaj özelliği nedeni ile yumuşatıcı etki yapar, vücut dokularının
üzerine katman oluştur, korur ve rahatlık verir. Bu şekilde özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep,
hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
- Bağırsak
tembelliğine karşı kullanılabilir; Kabızlığa iyi gelir, Bağırsak solucanlarının
düşürülmesine yardımcı olur. Bilhassa çocuklarda ishal kesici olarak
kullanılır.
- Basur memelerinin
iyileştirilmesinde yararlıdır
- Afrodizyak etkisi
vardır, cinsel gücü arttırır, kadınlarda aybaşı kanamalarının düzenli
olmasını sağlar
- Kalbi kuvvetlendirir
- Vücudun ısınmasını
sağlar
- Enerji verir
Salep’in, Tarçınla birlikte alınması, salepin
üst solunum yolları ve bronşit’in iyileştirilmesindeki etkisini daha da
arttırır. Sütle birlikte hazırlanması ise, salep’in besleyici özelliğini
artırır.
Salep
yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır. İçerdiği en önemli madde
glikomannan’ dır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir
şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.
SALEBİN
ELDE EDİLMESİ
Salep elde edilen orkidelerin, toprak altında yumruları bulunur.
Salebin elde
edildiği orkide türlerinde, bir önceki yıla ait eski yumru (ana veya ebe yumru);
o yılın bitkisinin toprak üstü sürgününü oluşturduğundan büyük ve buruşuktur. Diğer yumru (genç veya kardeş veya hemşire
yumru); o yılda meydana gelmiştir, gelecek yılın bitkisini oluşturacak şekilde
genç ve küçüktür.
Bitki
çiçekteyken yeni yumru toplanır; daha büyük sert, buruşuk kirli beyaz renkte
olan eski yumru ise bırakılır. Toplanan taze küçük kök yumrular, soğuk suyla
yıkanarak temizlenir, süt veya peynir altı suyu veya ayranda, yumuşatmak ve dış
kabuğunu gevşetmek için, 15 dakika haşlanır. Haşlanan yumrular ipe dizilerek, tercihen gölgede, 7-10 gün kurutulur. Bu
işlemler sırasında yumrular ağırlıklarının yüzde doksanını kaybederler. Salep
yumrularına benzerliğinden dolayı bazen salep niyetine satılan it sarımsağı
(Allium macleani), yeterli sertlikte olmadığından, kaynatma sırasında kolay
parçalanır.
Kurutulmuş salep yumruları oval, bazen çatal
(dallı, diş şeklinde), 1-4 cm uzunlukta, yarı saydam, kirli beyaz-sarı renkte,
yüzeyleri pütürlü, karmaşık hafif lezzetlidir. Bu yumrular daha sonra birkaç kez düşük
devirli değirmende, son yıllarda makinelerde, öğütüldükten sonra toz haline
getirilir ve ince eleklerden geçirilerek kaba parçacıklarından ayrılırlar.
Salep yumrularının ortalama 1000 tanesinden 1 kg toz salep elde edilir.
6-10 gram salep ise bir kilo süte kıvam verebilir.
Yaz
mevsiminde doğada kendiliğinden yetişen salep bitkileri, toplanıp ticari satış
sürecine konulur. Bir kişi, doğada günde
15-20 kilogram salep yumrusu toplayabilir.
Anadolu
orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bilinçsizce yapılan toplama nedeni ile orkidelerin neslinin tükenmesi tehlikesi
vardır. Bu nedenle salep yakın gelecekte içilmesi çok pahalı bir içecek olacaktır.
Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için
gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir.
Salep
borsası Burdur’un Bucak ilçesindedir. Tüm Türkiye’deki salepler burada alınıp
satılmaktadır.
YETİŞTİĞİ YERLER
Salep daha çok kireçli toprakları sever. Ormanlık bölgelerde yetişen
saleplerin yumrusu iri olur. Çayırlarda yetişen saleplerin yumrusu ise daha
zayıftır. Anadolu’da salep genellikle Orchis ve Ophyrus türlerinden elde edilir
Türkiye’de yetiştiği yerler: Çoğunlukla Bati, Güneybatı, Güney ve
Kuzey Anadolu olmakla beraber Anadolu’nun birçok yeridir. .
Salep,
ülkemizde en fazla Maraş, Muğla, Kastamonu ve Isparta, Muş, Van şehirlerinden elde edilmektedir. Dünyada ise en büyük salep
üreticisi ülkeler Yunanistan ve Fransa dır.
OPHYRUS Türleri:
10-45, bazen 70 cm e kadar boylanabilir. Yumruları ovaldır. Yaprakları
tabanda rozet oluşturur. Çiçekler seyrektir, ana eksen üzerinde saplı veya
sapsız çiçekler vardır. Çiçekleri üç loblu ve kadife gibi tüylüdür. Türkiye’de
Orta Anadolu hariç tüm bölgelerde yaygındır. Yöresel adları: Kedi gözü, Pisipisi,
Kedi tırnağı, Kazan karası ve Tülek dokuyandır. Salep elde edilen belli başlı
türler arasındadır.
SERAPİAS Türleri:
15-30 cm bazen 60 cm’e kadar boylanabilir. Yumruları tam parçalanmamıştır. Çiçekler dik
bazen geriye doğru kıvrılmıştır. Çiçek örtüsü sivri bir miğfer biçimini
gösterir. Türkiye’de Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Güney doğu Anadolu ve
Diyarbakır çevresinde yayılım gösterir. Yöresel adları arasında katır tırnağı ve
sığır kulağı da vardır.
PLATANTHERA Türleri:
15-16 cm bazen en fazla 80 cm’e kadar uzayabilir. Yumruları oval
şekilde veya giderek incelen durumdadır. İki veya üç yaprakları vardır. Ana
eksen üzerinde çok sayıda sapsız çiçek vardır ve gevşek yapıdadır. Çiçek
renkleri beyaz veya soluk yeşildir. Türkiye’de, Marmara, Ege, Akdeniz,
Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yayılım gösterir.
DACTYLORHİZA Türleri:
10-50 cm bazen de 80 cm e kadar boylanabilir. Yumruları elsi lobludur.(Dactlys = parmak;
Dacthylorhiza = el gibi parmaklı) Çiçekleri
benekli veya beneksiz olabilir. Çiçek renkleri erguvan, erguvansı menekşe,
sarı, nadiren beyaz renktedir. Çiçekler saplı veya sapsız ana eksenden
çıkmıştır. Çiçekler sıktır, seyrek olduğu durumlarda vardır.Türkiye de tüm
bölgelerde yaygın olarak yetişir. Yörelere göre Salep otu, Çam köklü, Çam
salebi, Öz salebi olarak adlandırılır.
ORCHİS Türleri:
ORCHİS papilonacea ORCHİS laxiflora
10-50 cm bazen de 80 cm ‘e kadar boylanabilir. Yumruları yuvarlak
veya ovaldir. Çiçek örtüsü öne doğru eğilip, miğfer biçimimi almıştır. Labellum
üç veya dört loptan oluşur. Türkiye’nin bütün bölgelerinde yetişir. Yörelerine göre Anadolu salep otu, Tavşan
topuğu, Topbaş, Topanbaş, Yayla salebi, Dildamak, Diliçıkık, Tesbih salebi
olarak adlandırılır. Adlandırmada
kullanılan orchis, testis anlamına gelmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder